Kop
    Historiek Untitled Document

Hoe het begon

Anno 1976
De toneelgroep begon in jeugdclub t Broebelke eind 1975 en bracht toen vooral sketches. Jammer genoeg kon de bestuurraad zich niet vinden in een toneelgroep waardoor er in januari 1976 een splitsing plaatsvond. Vanaf dan ging de toneelgroep zijn eigen weg. Het was Luc Meirte die met de naam " OBERON" kwam en meteen sprak men vanaf dan van TONEELGROEP OBERON.
Jaren later sloot t Broebelke zijn deuren. Onder de pioniers van Oberon bevonden zich ook Riet Waltens en Patricia Geerts, die nog steeds actief zijn binnen onze vereniging. Enige maanden daarna vervoegde ook Jef Van Mele de groep en samen met Riet en Patricia dus meer dan een kwart eeuw een vaste waarde binnen Oberon-Puck. Onder de link 'Toneel' vind je een stukje van deze eerste stappen terug.

1996
Oberon bestaat 20 jaar en heeft enkele stormen doorstaan. Toneelspelen en al wat daar mee te maken heeft (decorsbouwen, repeteren, fondsen verzamelen en dergelijke) is een intensieve hobby. In de loop der jaren voelden er zich velen geroepen, maar af en toe haakten er ook leden af.
Voor het twintig jarig bestaan werd beroep gedaan op alle oud-leden, en enkelen kwamen inderdaad de rangen vervoegen voor de feestopvoering van “Midzomernachtsdroom” van Shakespeare, waarin de elfenkoning Oberon een vooraanstaande rol heeft.
Het jubileum werd gesmaakt, zowel door de spelers als door de toeschouwers.

Rond die tijd vond Oberon een vaste stek in het parochiaal centrum Kristus Koning.

1998
Toneelspelen is een passie, jammer genoeg moesten we vaststellen dat passie steeds minder mensen kon motiveren. De groep begon serieus uit te dunnen. Op een vergadering eind 1998 werden de koppen bijeen gestoken om te kijken hoe we vers bloed en vooral verse creativiteit konden binnen brengen. De aanwezigen waren het al snel eens dat een jeugdafdeling de meest geschikte manier is om jonge en nieuwe mensen aan te trekken.

1999
Op de nieuwjaarsreceptie werd het startsein gegeven. Oberon baarde een kleintje: Puck. Conny De Cleen en Patricia Andries staken de schouders onder dit project. Via allerlei themadagen werden de jonge leden ingewerkt in de kunst van het toneelspelen. Al snel voelden ze echter de behoefte om het echte toneelspelen te proeven. Anderhalf jaar werd er gewerkt aan de eerste productie “Alice in Wonderland” In april 2001 stond de jeugd voor de eerste keer op de planken. Vanaf dan brengen Oberon en Puck afwisselend een productie.

2003
De wisselwerking tussen Oberon en Puck werpt zijn vruchten af. Uitverkochte zalen zijn geen rariteit meer. Ieder jaar komen er nieuwe jeugdspelers bij, maar ook papa’s en mama’s vervoegen de rangen, waardoor er ook de groep “grote” acteurs, decorbouwers en andere medewerkers groeit.
Gezien de grote wisselwerking tussen jong en oud, vormen we vanaf nu de toneelkring Oberon-Puck.
Oberon-Puck is een vast waarde in het lokale cultuurlandschap, getuige hiervan is ook de goede samenwerking met het gemeentebestuur. Tijdens de wandelmeedag van radio 2 waren we dan ook van de partij. Oberon-Puck verzorgde de animatie tijdens de stripwandeling.

2005
Een nieuwe mijlpaal in het bestaan van Oberon-Puck. Naar aanleiding van de viering van 50 jaar Jommeke brengt onze toneelkring de allereerste voorstelling van een Jommekes album. De keuze viel op "Diep in de Put", het album werd met de goedkeuring van Jef Nys bewerkt tot toneelstuk door Frits Samoy. Het publiek genoot massaal van deze voorstelling. Zo'n 1400 mensen kwamen naar de Roxy om een van de voorstellingen te bekijken.

2006
30 jaar Oberon-Puck!

2007
Bedankt Reindert voor deze mooie website!

2009
Wegens verbouwingswerken aan onze zaal, zijn we sinds vorig jaar uitgeweken naar 'De Gulden Wal BIZ' een klein maar gezellig zaaltje waar we in april en mei de draad van het familiespektakel terug opnamen.Met 'De zeven dwergen spelen Sneeuwwitje' brachten we een komische, visueel heel aantrekkelijke, voor kinderen onvergetelijke, voor volwassenen ontspannende, ... , reeks voorstellingen.

2015
Theaterzaal Roxy ... here we come!
In het kader van 'De week van de amateurkunsten' brengen we 'Wasserette Pico bello'.

 
bottom